De feiten: Zelensky roept op tot strengere sancties tegen Rusland
Nederland moet een hardere boycot van Rusland steunen. Dat was de oproep van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens zijn toespraak in de Tweede Kamer. Daar sprak hij leden toe van de Tweede en Eerste Kamer. Met die hardere boycot wordt Rusland gedwongen tot vrede, zo voorspelde Zelensky.
Zelensky sprak voor een volgepakte zaal in de Tweede Kamer. De aanwezige parlementariërs moesten een half uur wachten op de president van het land in oorlog. Volgens Kamervoorzitter Martin Bosma ‘pasten de Oekraïense stekkertjes niet op onze stekkertjes’, waardoor het printen van de toespraak langer dan gepland duurde.
Zelensky waarschuwt voor Russische dreiging in NAVO-gebied
In zijn toespraak dankte Zelensky het parlement voor de Kamer voor de ‘eerlijke, hartelijke steun’ aan zijn land. Hij wees ook op de lange geschiedenis van de Russische agressie en het gevaar daarvan voor NAVO-landen. Volgens hem is de dreiging daarvan ook voelbaar in het militaire bondgenootschap, onder meer met Russische sabotageacties.
Het was de derde keer dat Zelensky het parlement toesprak. Eerder deed hij dat een maand na de Russische inval in Oekraïne via een videoverbinding. In 2023 ontmoette de Oekraïense president parlementsleden in de Eerste Kamer.
Zelensky: Iran helpt Rusland bij aanvallen op Oekraïne
Ook benadrukte Zelensky de banden tussen Poetin en het Iraanse regime. De afgelopen weken voerden Israël en de Verenigde Staten aanvallen uit op Iran om het nucleaire programma van Iran te vernietigen.
Zelensky zei dat Rusland Oekraïne kan aanvallen dankzij de steun van Teheran. ‘Iraanse Shaheed-drones terroriseren Oekraïne,’ sprak de president. ‘Wij schieten ze neer dankzij jullie steun.’
Volgens Zelensky moet die steun worden doorgezet en moet Europa strengere sancties invoeren. Dat gaat om het kopen van Russische olie door Europese landen en de Russische toegang tot het internationale bankverkeer.
EW's visie: Zelensky heeft gelijk met zijn oproep tot olieboycot
Door: Victor Pak, redacteur PolitiekEen bijrol zou nog een te grote naam zijn voor de rol van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky deze NAVO-top. Hooguit is hij een figurant die af en toe ten tonele mag verschijnen.
Het is symbolisch voor de ingewikkelde positie van zijn land en Zelensky zelf sinds Donald Trump weer de Amerikaanse president is. Zelensky mag niet te veel in de spotlights staan bij de NAVO-top omdat Trump hem niet mag.
Zelensky herhaalt oproep tot steun nu Trump druk opvoert
Vandaar dat het zo te prijzen is dat de Tweede Kamer hem dinsdag uitnodigde. Daar kon Zelensky herhalen waarom het belangrijk is dat het Westen zijn land blijft steunen. Een oproep die in Nederland bekend is, maar niet minder belangrijk. De steun voor Oekraïne wankelt mede vanwege Trump.
De Amerikaanse president moet niets hebben van zijn Oekraïense collega en heeft weinig op met de strijd die Oekraïne voert tegen de Russische agressie. Begin dit jaar ging Zelensky met ruzie weg uit Washington D.C. na een ontspoorde ontmoeting in het Witte Huis met Trump en zijn vicepresident JD Vance.
Poetin wil nog altijd heel Oekraïne — en Europa koopt intussen olie
Daarop herstelden de banden enigszins, en er volgden onderhandelingen in Saudi-Arabië die jammerlijk faalden. Want uiteindelijk is Vladimir Poetin nog altijd uit op de volledige verovering van Oekraïne. Die is voorlopig nog niet in zicht, maar Rusland boekt gestage terreinwinst op het slagveld.
Met zijn kritiek op de Europese sancties raakt de Oekraïense president een gevoelig punt. Met het kopen van Russische olie stutten Europese landen de Russische economie. Dat blijft problematisch.
Verdere verdieping: Rusland rukt langzaam op, maar tegen hoge prijs
De gevechten in het Midden-Oosten overschaduwen de oorlog in Oekraïne. Maar in de luwte daarvan gaat het vechten in Oekraïne door. Rusland voert geen groots zomeroffensief uit zoals in het in 2023 probeerde. Maar toch boeken de Russen langzaam terreinwinst. Dat blijkt uit analyses van onder meer the Institute of War.
Russische troepen lijken momenteel op te rukken als onderdeel van ten minste drie gelijktijdige grootschalige offensieve operaties, schrijft het instituut in een analyse op 22 juni.
‘Russische troepen lijken ook veel mankracht in te zetten voor offensieve operaties in het noorden van Soemy, hoewel Oekraïense troepen de Russische overwinningen in dat gebied lijken te vertragen.’
Rusland lijdt zware verliezen zonder doorslaggevend succes
Omdat de manschappen slecht getraind zijn, slaagt Rusland er niet in om belangrijke overwinningen te boeken, oordeelt het instituut in de analyse. Dankzij de inzet van drones heeft Oekraïne bovendien een effectieve verdediging.
Het Centre for Strategic & International Studies komt tot een soortgelijke conclusie. In de afgelopen anderhalf jaar slaagde Rusland er niet meer in om op te rukken op meerdere fronten in Oekraïne.
‘De Russen hebben beperkt grondgebied veroverd, terwijl ze aanzienlijke hoeveelheden materieel hebben verloren ten opzichte van Oekraïne en er vallen opvallend veel doden en gewonden.’ In totaal zouden er grofweg een miljoen Russische soldaten gedood of gewond zijn geraakt sinds het begin van het conflict.